AMC Evolution AMC Eagle Forums
http://forums.amcevolution.com/

trying to bleed the clutch on an 82' Eagle
http://forums.amcevolution.com/viewtopic.php?f=7&t=1748
Page 2 of 2

Author:  Morten [ Sat Nov 02, 2013 12:03 am ]
Post subject:  Re: trying to bleed the clutch on an 82' Eagle

Here's my clutch bleeding story: I rebuilt the master cylinder, could not get it bled. Reverse bleeding worked, but clutch would't disengage. Rebuilt the slave cylinder, no better. Replaced the master cylinder with reman unit, no better. Replaced slave with reman, no better. At last, I looked at the hose connecting the two. It looked almost new, so I never suspected it. Turns out the inner tube inside the hose had loosened and collapsed. When I reverse bled, it went through just fine, and when I bled normally at low pressure it worked fine. It was when high pressure was applied that the hose wall collapsed and closed shut, making it impossible to release the clutch.

I replaced the clutch hose and all was well.

I installed a clutch fluid reservoir from a Spirit. There are dimples in the firewall in place for this reservoir. Worked perfect.

Let me know if anyone needs replacement clutch fork balls. I have several extras. They tend to fall out and get lost during clutch replacement.

Author:  dvcmvt01 [ Sat Nov 02, 2013 6:42 am ]
Post subject:  Re: trying to bleed the clutch on an 82' Eagle

I will do my best, to explain what's happening with the vehicle. (as far as the clutch operation anyway)
When sitting there, engine off and E brake not engaged, while the transmission is in neutral, the vehicle will roll freely, with or without pressing the pedal. (makes no difference, either way). At this time, I can go through the gears, (same deal with the pedal, no effect) (will not roll, with transmission in gear). However, if I put the transmission into first gear, (or any gear, for that matter) and then attempt to start the engine, the vehicle will lurch forward. While the engine is running (in neutral) I can not put the transmission into gear, just wants to grind. I don't know the history of the vehicle, except that the fella I got it from replaced the clutch master cylinder.(and no, I don't know why he did. But he said it still needed to be bled)

Author:  thereverendbill [ Sat Nov 02, 2013 11:38 am ]
Post subject:  Re: trying to bleed the clutch on an 82' Eagle

if both the master and slave look like they are indeed new I'd go ahead and replace the line.

Author:  eaglelimited [ Sat Nov 02, 2013 2:22 pm ]
Post subject:  Re: trying to bleed the clutch on an 82' Eagle

Like Bill said, replace the line. If you are still having issues it would seem air is still trapped in the system. Can you watch the the slave actuator to see if it's moving? If you're testing overall clutch engagement, start the car in neutral and try reverse, all other gears are synchronized and by a fluke might make the car go forward. If it grinds going into reverse, the clutch is not disengaging. Otherwise, what's the history of the car? How old is the clutch assembly?

Author:  Draekon [ Sat Nov 02, 2013 11:03 pm ]
Post subject:  Re: trying to bleed the clutch on an 82' Eagle

You can also try gravity bleeding the clutch. Hook a hose up to the bleeder valve, with the other end in some fluid. Loosed the bleeder valve and just let it flow. Make sure to keep an eye on the reservoir so that it doesn't run dry. Let it go for a full bottle of fluid and all of the air should be out of the lines. But if there is any air in the master or slave cylinders, you'll have to employ a different method for bleeding.

Author:  dvcmvt01 [ Fri Nov 22, 2013 12:28 pm ]
Post subject:  Re: trying to bleed the clutch on an 82' Eagle

Okay guys, Im back. I pulled the slave cylinder. If I do the pics right, you'll see what I found... The boot was fine, clamped on the rod end and tight on the slave cyl. end. I have since put on a new slave. I still can't get a pedal. I have removed the clutch master cyl. I wanted to check if it needed to be rebuilt. (although the fella I got the car from, said it was done) But I don't know how to open it. I have looked at a cut-away diagram and it looks like the valve seal may not be doing its job. How do I get it open, I don't want to force and break something. I am also posting a pic of the master cyl. I'm dealing with. I already took out the lock ring and operating rod...

Attachments:
File comment: How do I open, to re-build??
IMG_1249.jpg
IMG_1249.jpg [ 1.15 MiB | Viewed 2224 times ]
IMG_1224.jpg
IMG_1224.jpg [ 1.06 MiB | Viewed 2224 times ]
File comment: inside the slave is very corroded, even though the boot was fine.
IMG_1222.jpg
IMG_1222.jpg [ 1.04 MiB | Viewed 2224 times ]

Author:  carnuck [ Fri Nov 22, 2013 8:44 pm ]
Post subject:  Re: trying to bleed the clutch on an 82' Eagle

You got the snap ring and push rod out of the master? Gently bang it on a block of soft wood. The plunger (and fluid) will come out.

Page 2 of 2 All times are UTC - 8 hours
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/